Mersin Nefroloji Özel Diyaliz Merkezi

Böbrek Yetmezliği Belirtileri.

Tarsus Özel Güven Diyaliz Merkezi

Tarsus Özel Güven Diyaliz Merkezi

Akut böbrek yetmezliği aniden gelişen ve daha sonra fonksiyonlarının geriye dönmesiyle düzelen böbrek rahatsızlığını ifade eder.

   

Böbrek Yetmezliği Nedenleri

Akut böbrek yetmezliği aniden gelişen ve daha sonra fonksiyonlarının geriye dönmesiyle düzelen böbrek rahatsızlığını ifade eder. Akut böbrek yetersizlikleri daha çok kan kayıpları ya da yaygın infeksiyon, kazalar, ağır yaralanmalar ve toksit maddelere maruz kalma sonucu gelişir. Kronik böbrek yetmezliği ise geri dönüşü mümkün olmayan, böbrek fonksiyonlarının tamamen kaybolmasına yol açan böbrek rahatsızlığıdır. Diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, nefritler, bazı ilaçlar ve taşlı böbrek hastalıkları kronik böbrek yetmezliğine sebep olan etkenlerdir. Glomerülonefrit, polikistik böbrek hastalığı, tekrarlayan böbrek enfeksiyonları ya da çocuklukta geçirilen böbrek enfeksiyonu sebebiyle böbrekte hasar oluşması da böbrek yetmezliğine yol açan nedenlerdir.

 

Böbrek Yetmezliği Belirtileri

• Çok su içme, gece sık idrara çıkma, idrarda kan olması, köpüklü idrar gibi belirtiler böbrek yetmezliğinin işaretleri olabilir.

• Böbreklerin vücudu zehirden arındırma görevini yerine getirememesi sebebiyle vücut yavaş yavaş kendini zehirlemeye başlar ve bunun sonucu olarak iştah kaybı, zayıflama, mide bulantısı, kusma, halsizlik ve tüm vücutta kaşıntı gibi belirtiler oluşur.

• Böbreğin vücuttaki fazla suyu atma işlevini yerine getirememesi bacakların şişmesine yol açar. Akciğerde de su toplaması oluşabilir ve bu durum giderek daha da fazlalaşan nefes darlığına yol açar.

• Böbreklerde, kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için gerekli olan eritropoetin üretiminin azalması, ciddi derecede kansızlığa sebep olur. Halsizlik, nefes almakta zorlanma ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir.

 

• Kandaki asit oranının fazlalaşması nedeniyle iştah kaybı ve mide bulantısı görülür.

• Vücutta fazla oranda biriken ürenin ter bezlerine karışması terin, idrar gibi kokmasına sebep olur.

 

• Böbrekler kalsiyum, fosfor ve D vitamini arasındaki dengeyi sağlayarak kemiğin sağlıklı ve güçlü yapısını korur. D vitamini, böbreklerde aktif hale getirildiği için böbrek yetmezliği durumunda kemiklerde erimeyi hızlandıran kemik metabolizma rahatsızlıklarına rastlanır.

• Böbrek yetmezliği konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.

• Kalp hastalığı olan kişilerde zamanla böbrek yetmezliği gelişebileceği gibi, böbrek yetmezliği olan hastalarda da kalp hastalıkları gelişebilir.

 

Böbrek Yetmezliği Tanısı Nasıl Konur?

Böbreğin fonksiyonlarını yerine getirme derecesi glomerül filtrasyon miktarı (GFR) testi ile tespit edilir. GFR’nin 3 ay ya da daha fazla bir süre 60ml/dk/1.73m2’ nin altında olması kronik böbrek hastalığının işareti olabilir. GFR’nin 15ml/dk/1.73m2’ nin altında çıkması son dönem böbrek yetmezliği evresine gelindiğini gösterir. GFR düşüklüğü dışında, idrarda protein ya da albumin oranının normal seviyenin üzerinde olması, idrarda normalden fazla alvuyar bulunması ya da görüntüleme yöntemlerinde böbreklerde normal dışı bulguların tespiti de kronik böbrek hastalığının göstergesidir.



Eklenme Tarihi 22.05.2018

Bu sayfa 3634. kez incelendi.

Mersin Nefroloji Diyaliz Merkezi, tüm hastalarımıza acil şifalar diler.

Mersin Nefroloji Özel Diyaliz Merkezi